Döviz kurlarında yaşanan sürekli artışlar sebebiyle son iki ayda iflas eden esnaf sayısı yüzde 50 arttığı ifade edildi. KOBİ kredilerinde takibe düşen miktar ise yılın(2018) ilk yedi ayında yaklaşık 32,4 milyar dolar oldu.Geçen yılın(2017) verilerine göre 64 bin 305 esnaf kapanırken , bu yıl(2018) kepenk kapatan esnaf sayısı ise ,yüzde 12 artışla 72 bin seviyelerine çıktı.

Ülkemizde Doların Hız Kesmeyen Yükselişi
Ülkemizde Doların Hız Kesmeyen Yükselişi

2017 yılında temmuz döneminde 12 bin 530 esnaf kapanırken bu yıl(2018) temmuz ayında kapatan esnaf sayısı yüzde 50 artışla 19 bine tırmandı. Bu süreçte küçük ve orta boy işletmelere  Kredi Garanti Fonuyla(KOBİ) aktarılan 250 milyar liralık  kaynak, işletmeleri iflasın eşiğinden kurtaramadı.Yaşanan  süreçle 2014'ten bu yana mücadele eden yarım milyon esnaf pes ederek iflas bayrağını çektiler.Son 4.5 yılda esnaf kapatan sayısı ,Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonunun (TESK) yaptığı kapsamlı çalışmaların sonucunda, 481 bin 791 olarak açıklandı. Esnaflar yavaş yavaş kapanırken, tescil yaptıran esnaf sayısı da geçen yıl temmuz da (2017) 30 bin seviyelerinde iken 2018 temmuz da bu rakam 29 bin 434 seviyelerine kadar düştü.

Döviz Kurlarına Duyarlı  Sürekli artan Borç Yükü...

Geçen yıl sonunda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından 25.2 milyar TL  olarak açıklanan KOBİ kredileri bu yılın ilk yedi ayında yüzde 28 lik artışla 32.4 milyar liraya çıktı.2017'de de Krediyle kendilerini döndürmeye çalışan esnaf bu yıl(2018) da daha fazla kredi alabilmek için uğraş vermekteler.Kredi kullanan KOBİ saysında artış gözlemlenirken,geçen yıl(2017)  sonunda 3 milyon 318 bin 266 iken 2018 temmuz ayı itibariyle bu rakam 4 milyon 143 bin 690 seviyelerine kadar yükseldi. Bu müşterilerin 3 milyon 415 bin 231'i küçük ölçekli işletme müşterilerinden oluşmaktadır.

Öncelik Küçük İşletmelerin...

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, finansal piyasalardaki kur dalgalanmalarından  KOBİ'lerin etkilendiğini ifade ederek, "Bu işletmelerimizin nakit ve finansman ihtiyacı için, Avrupa Birliği'nin KOBİ Politikaları Sözleşmesinde belirtildiği üzere' Öncelik Küçük İşletmelerin ' ilkesi çerçevesinde tedbirler alınması gerektiğini vurguladı".

İlginizi Çekebilir : Borsadan Para Kazanmak İçin İpuçları

İş Dünyası ve KOBİ'lerin nakit ihtiyacı ve ciddi tahsilat sorunlarının üzerinde durulması gerektiğini vurgulayan Orhan Turan KOBİ'lerimizi yükselen kurun neden olduğu piyasalardaki belirsizlik sonucu, herkes üzerine düşeni yapmalı sözleriyle vurgulamak istediği küçük işletmeleri pozitif ayrımcılık ilkesiyle gözetmek gerektiği.

Ayrıca alınacak olan önlemler için bazı önerilerde bulundu.

—Sigorta şirketlerine teşvik edici önlemler alınarak, KOBİ lere karşı bakış açısını pozitif yönde değiştirmek.

— Ödeme gecikmelerinin uzaması KOBİ rekabetçiliğini olumsuz etkilemektedir.Ödeme süresinin 60 gün olması KOBİ leri olumsuz etkilediğinden bu süre AB'de olduğu gibi 30 güne düşürülmeli.

Büyük Ölçekli İşletmelerde Yapılandırma...

Tüm bu Küçük ve orta işletmelerin yanında dar boğazda olan büyük işletmeler için de yapılandırmaya gidilebilecek olması piyasaya nefes aldıracak. BDDK'nın başlattığı  çalışmada sona yaklaşıldığı öğrenildi. İstanbul Yaklaşımı 16 yıl sonra yeniden devreye girecek.Böylece hem bankaların sorunlu kredileri rahatlayacak hemde zor durumda olan büyük şirketlerin iflası önlenebilecek.İlk açıklanan verilere göre ise 100 milyon ve üstü borca sahip işletmelerin borçlarında silinmeye bile gidilebilecek.

İlginizi Çekebilir : Ülkemizde Forex ve Aracı Kurumlar

Borsa da yapılan çalışmalara göre 402 şirketin 160'ının borcu 100 milyon ve bu rakamın üstünde olduğu tespit edildi.30 haziran 2018 itibariyle belirlenen rakamlara göre bu şirketlerin 70 adedinin kısa vadeli varlıkları kısa vadeli sorumluluk ve borçlarını karşılamamakta.Haziran 2018 den sonra kurdaki artışın yüzde 35 seviyelerine çıkması da daha fazla yapılandırmayı gündeme getirdi.Bu yapılandırmalardan faydalanacak olan firmalar;Vestel, Zorlu Enerji, Şok Market, Migros, CarrefourSA, Boyner Perakende, Doğtaş Kelebek, Odaş Elektrik, Ak Enerji, bazı GYO'lar.Eğer bu yatırımlar hayata geçerse bu  firmaların hisse senetlerindeki değer artışlarını takip ediyor olacağız.

KONUYLA İLGİLİ DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞABİLİRSİNİZ

Daha yeni Daha eski