Kredi Sicilini Temizlemek İçin Neler Yapılmalıdır?
Kredi Sicilini Temizlemek İçin Neler Yapılmalıdır?

Kredi notu ile kredi sicili birbirlerine benzeyen fakat birbirlerinden farklı kavramlardır. Bu yazımızda kredi sicilinin ne anlama geldiğini ve kredi sicili bozuk birisinin sicilini nasıl iyi hale getireceğini anlatacağız.

Bankalar siz kredi çekerken sizin bir nevi finansal kimliğiniz olan kredi sicilinize bakmaktadır. Kredi sicilinizde bankalar ile yaptığınız her finansal işlem kayıt altına alınmaktadır. Bir bankaya gittiğinizde kredi siciliniz temiz ise kredi alırken zorlanmamakla birlikte aksi durumda yani sicilin bozuk olması durumunda kredi alamazsınız.

İlginizi Çekebilir : Kapatılan Kredi Kartı Nasıl Açılır?

Kredi siciline etki eden bir çok faktör vardır. Ana faktörler; kredi kartı kullanımı ve çekilen kredinin zamanında ödenmesi durumudur. Kredi kartı borcunuzu geç ödemeniz durumunda ilk ay çok bir problem olmasa da 3 ay boyunca borcunuzu ödememeniz durumunda hakkınızda yasal işlem başlatılmaktadır. Hakkında yasal işlem başlayan kredi kartı kullanıcılarının sicili de olumsuz etkilenmekte ve ilerleyen dönemlerde bu durum hep karşılarına çıkmaktadır.

Kredi Kartı Durumu

Bu bilgiler ışığı altında, kredi kartı kullanım yapmadan önce iki kez düşünmeli ve tatil veya eğlence gibi ihtiyaçlarınızı nakit yapmalısınız. Bir çok kredi kartı mağduru yazın veya tatil dönemlerinde tatile gitmekte ve otel masrafı, yakıt masrafı ve yemek ihtiyaçları gibi masrafları kredi kartından kullanmaktadır. Bu durumda ise ortaya büyük bir borç çıkmakta ve 15 günlük bir tatilin faturası belki de 6 ay boyunca kullanıcıların karşısına çıkmaktadır.

Özellikle günümüzde herşeyin pahalı hale gelmesi ve faiz oranlarının artması ile birlikte kredi kartı kullanırken çok dikkatli olmalı ve bilinçli kredi kartı kullanıcısı olmalısınız. 3 aydan fazla taksitli ürün almak sakıncalıdır çünkü 3 ay içerisinde 9 ay daha taksitli bir ürün almanız durumunda bir yıl boyunca taksit ödersiniz.

Kredi Ödemeleri

En önemli ikinci faktör olan kredi ödeme durumuda sicili etkileyen faktörler arasındadır. Sürekli kredi başvurusu yapmak, başvuru onaylandıktan sonra iptal ettirmek veya kredi borcunu düzenli ödememek kredini sicilini olumsuz etkileyen faktörler arasındadır.

İlginizi Çekebilir : Kredi Kartı Borcu ve Yasal Süreçler

Kredi çekerken dikkatli olmalı, iş, yatırım veya sağlık dışında kalan özel ihtiyaçlarınız için kredi çekmemelisiniz. Bugün bir ev kredisi ve bir ara kredisi faizleri ile birlikte ödemeye kalksanız ve elinizde hiç peşinat olmaması durumunda hayatınızdan 15 yıl çalmaktadır. Bu 15 yıl içerisinde sağlığınızı kaybedebileceğiniz gibi işten de atılabilirsiniz. Bu yüzden uzun vadeli kredi kullanımlarından kaçınmakta fayda var. Her ay kenara para atıp yatırım yapabilir ve yatırımlardan kazandığınız para ile de ev veya araba sahibi olabilirsiniz.

Kredi Sicili ve Notu Arasında ki Farklar

Kredi Sicili ile Notu arasında ki en önemli fark bankalar ile yapılan tüm finansal hareketler sicil raporuna girmektedir. Bu rapor içerisinde kredi kart limitinden bankalar ile yaşanan tüm sorunlar dahildir. Kredi sicili, kredi notuna göre çok daha detaylı ve kapsamlı bir rapordur.

Kredi sicilini temiz tutmanın birkaç yöntemini anlattık. Kredi borcunuzu ödeyememeniz durumunda bankaların tekrardan borç yapılanmasına gidebilirsiniz fakat bu noktaya gelene kadar zaten siciliniz çok bozuk olacaktır.

Kara Liste

Peki yukarıda da anlattığımız gibi 90 gün yani 3 ay boyunca borcun ödenmemesi durumunda kara listeye girmektesiniz. Kara listeye birkez girmeniz durumunda bir daha çıkmak için 5 yıl boyunca finansal hareketlerinizde herhangi bir hata yapmamak zorundasınız.

Kara listeye giren kullanıcılar devlet tarafından zaman zaman affedilse de bu nadir bir durumdur. Kara listeye girmeniz durumunda hiçbir bankadan kredi kartı alamazsınız. Sicilinize de büyük etki eden bu durumu yaşamamak için kredi veya kredi kartı borcunuzu 90 gün içerisinde ödemek zorundasınız.

İlginizi Çekebilir : Ev Hanımlarına Kredi Veren Bankalar ve Şartları?

Toparlamak gerekirse, gereksiz kredi kartı kullanımlarından kaçınmak, kredileri ve kredi kartlarını zamanında ödemek hem sicilinizin bozulmasına engel olacak hemde sicilinizi düzeltmektedir. Kredi sicilinizin bozulmaması dileğiyle.

KONUYLA İLGİLİ DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞABİLİRSİNİZ

Daha yeni Daha eski